Istorija

Brčko, Bosna i Hercegovina, 20. septembar 2006 Partneri u projektu STUDEN&Co Holding i AGRANA Grupa počeli su izgradnju najveće rafinerije šećera u regionu

STUDEN & CO Holding i AGRANA grupa održali su ceremoniju polaganja kamena temeljca na parceli na kojoj će biti izgrađena nova rafinerija šećera. Gospodin Johann Marihart, predsjednik Uprave AGRANA grupe i gospodin Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN & Co Holding, zajedno sa njegovom ekscelencijom, austrijskim ambasadorom za BiH, Dr. Wrener Almhofer, Dr. Erhard Busekom, specijalnim koordinatorom Pakta za Stabilnost jugoistočne Evrope i gradonačelnikom Brčko distrikta, Mirsadom Đapom obratili su gostima ceremonije i predstavnicima medija.
Gospodin Marihart je zvanično najavio početak jednog od najvećih projekta prehrambene industrije u posljednjih nekoliko decenija u Bosni i Hercegovini, koji će obilježiti prekretnicu strateškog razvoja prehrambene industrije u ovoj zemlji u vrlo značajnoj industrijskoj grani – proizvodnji šećera.

 

Ovaj projekat predviđa izgradnju rafinerije šećera u Brčkom, kao i integraciju velikog broja resursa obje grupacije u industriji proizvodnje šećera i ulja. Odluka koju su STUDEN & CO Holding i AGRANA donijeli zasnovana je na opsežnoj dvogodišnjoj makro i mikro analizi, koja je pokazala da proizvodnja šećera u Bosni i Hercegovini može funkcionisati na ekonomično opravdan način. Sada je pravo vrijeme za početak ove „green field" investicije, obzirom da će prema odluci Evropske Unije uslijediti određene promjene u industriji šećera. Prema planu izgradnje, rafinerija će biti izgrađena sredinom 2007., a sama proizvodnja će početi krajem 2007. godine.
Gosp. Johann Marihart – predsjednik Uprave AGRANA grupe izjavio je slijedeće: „Obzirom da zemlje jugoistočne Evrope, posebno zapadnog Balkana, predstavljaju tradicionalno vrlo važno tržište za izvoz šećera AGRANE, a kako taj izvoz iz Evropske Unije više nije moguć, logično je bilo da se napravi ovaj korak – u saradnji sa našim dugogodišnjim partnerom STUDEN & CO Holdingom – i da izgradnjom šećerane zadržimo privlačni udio na regionalnom tržištu".
„Veliko mi je zadovoljstvo zvanično najaviti početak izgradnje ove šećerane samo tri mjeseca nakon održane konferenciju za novinare na kojoj je ovaj projekat i najavljen. Dokazali smo da naše partnerstvo prati razvoj i poslovni plan ovog projekta prema predviđenom programu rada. Od velikog je značaja i činjenica da je Bosna i Hercegovina odabrana kao najbolja lokacija za realizaciju projekta koji će imati jako velik uticaj na strateški razvoj prehrambene industrije i privredni napredak ove zemlje", rekao je gosp. Ilija Studen predsjednik Uprave STUDEN & CO Holdinga i generalni direktor BIMAL-a d.d.

 

STUDEN & CO je idealan partner sa odlično razvijenom lokalnom potrošačkom mrežom. AGRANA već dugi niz godina surađuje sa partnerskom firmom STUDEN & CO Grupom kada je u pitanju uspješan izvoz šećera u EU. SCO i AGRANA ima po 50% udjela u ovoj zajedničkoj investiciji pod nazivom AGRANA STUDEN Beteiligungs GmbH/Vienna, koja će operirati kao vlasnik i operator bosanskohercegovačke rafinerije šećera.
Nova rafinerija šećera, u okviru proizvodnih kapaciteta investitora, kao vodećih svjetskih kompanija u proizvodnji šećera, će proizvoditi više od 150.000 tona šećera godišnje, što predstavlja značajan udio u regionalnom tržištu pogotovo uzimajući u obzir veličinu BiH i susjednih zemalja.  Ovom investicijom kreirat će ce nekoliko stotina radnih mjesta i pozitivan uticaj kako na ekonomiju BiH tako i regije.

AGRANA Grupa i STUDEN & CO Holding su formirali partnerstvo i ostvarili uspješnu suradnju u proteklih 15 godina putem kojeg plasiraju šećer i druge proizvode na tržišta zapadnog Balkana i centralne Evrope. Zajedno smo postali lideri na tržištu zahvaljujući povjerenju, kvalitetu usluga i proizvoda i ekonomskih interesa u dugoročnoj suradnji koje imaju naši kupci kada posluju sa grupama.

The natural upgrade.

  • Sugar.
  • Starch.
  • Fruit.
© AGRANA Beteiligungs-AG